Auto- en motorbanden: banden kopen

13 oktober 2017
 Categorieën: Car wash & klein automateriaal, Blog


Een terugkerende investering in je voertuig is de aanschaf van nieuwe banden. Na verloop van tijd slijten de banden en moet je nieuwe banden kopen om door de keuring te komen. In dit artikel wordt uitgelegd welke type banden er zijn, wanneer jouw banden worden afgekeurd en waar moet je op letten bij banden kopen.  

Banden kopen

Banden zijn het contact van jouw voertuig met de weg. Voor je eigen veiligheid is het dus cruciaal om goede banden te hebben. Je hebt drie soorten banden: zomerbanden, winterbanden en all season banden. Zoals de naam al zegt zijn zomerbanden en winterbanden respectievelijk geschikt voor in de zomer en de winter. Een zomerband werkt beter in een omgeving met een hogere temperatuur en is beter bestand tegen hoge snelheden. Daarnaast is de grip van een zomerband beter en slijten deze banden het minst snel, door het harde rubber dat wordt gebruikt. Dit type band is vaak het goedkoopste om aan te schaffen. De winterband is zeer geschikt in een omgeving met een lage temperatuur en bij sneeuw of natte omstandigheden. Door het profiel van de winterband is deze beter in staat om het water af te voeren en ontstaat er meer grip, zowel bij regen als bij sneeuw. Ga je met de winterband rijden bij warmere temperaturen, dan heb je én minder grip én slijten je banden sneller. De all season banden zijn geschikt voor alle jaargetijden. Zeker omdat we in Nederland niet te maken hebben met extreme hitte of extreme kou is dit type band erg geschikt in ons land. Ook in de winter is dit type band beter geschikt in vergelijking met een zomerband. Een nadeel van dit type band is dat de banden sneller slijten dan zomerbanden, minder presteren in winterse omstandigheden (voornamelijk bij sneeuwval) en in landen waar winterbanden vereist zijn dit type banden niet is toegestaan.   

Keuring

Je voertuig kan bij de keuring worden afgekeurd op je banden. Als de profieldiepte van één van de banden minder dan 1,6 millimeter is, wordt het voertuig afgekeurd. Aangeraden wordt om de banden bij een profiel van minder dan 2 millimeter te vervangen. Bij winterbanden ligt deze minimale profieldiepte iets hoger. Hier wordt aangeraden om bij 4 millimeter de banden te vervangen.  Zorg dat je tijdig je banden vervangt. Bedenk vooraf goed wel type band je wilt kopen. Let er ook op dat je de juiste bandenmaat koopt. Daarnaast is sinds 2012 elke autoband voorzien van een label. Hierop kun je zien hoeveel geluid de band produceert, wat de rolweerstand van de band is en er staat informatie over de invloed van deze band op het brandstofverbruik. Deze informatie kan je helpen bij het banden kopen.

Tip: voor Haarlem en omgeving kijk je voor autobanden bij Albatros Banden IJmuiden


Delen